Biografier Änglagård Skådespelare

Tuva B Larsen ÄG Skådespelare 1080x135010

Tuva B Larsen - Fanny Zander  

Starka rötter på landsbygden och samtidigt drömmar om ett liv på de stora teatrarna, och allt vad det innebär, är något som Tuva Børgedotter Larsen har gemensamt med sin karaktär Fanny Zander.

–Det där att känna sig väldigt liten och väldigt stor på en och samma gång. Att gilla stora sociala sammankomster, liv och rörelse, men med lika stort behov av återhämtning under en tyst skogspromenad. Där är vi lika, Fanny och jag. 

Tuva är uppvuxen i den norska fjällbygden Rennebu i Trøndelag. Efter studenten flyttade hon till Göteborg för studier vid Högskolan för scen och musik, och sedan scendebuten med titelrollen i Alice i Underlandet på Helsingborgs Stadsteater har uppdragen duggat tätt, både i Sverige och i Norge. 

Hon har gjort flera produktioner på Helsingborg Stadsteater, spelat huvudroller i Sound of music vid Trøndelag Teater, Wermland Opera och Hålogaland Teater, för att nämna några. Tuva har varit med i flertalet uppsättningar på Malmö Opera, senast som huvudrollen i Broadway-musikalen Anastasia.

Dessutom har Tuva gjort film- och tv-roller, bl.a. i Morden i Sandhamn och långfilmskomedin Ur spår, samt medverkat i ett antal tv-produktioner, bl.a. Doobidoo, Allsång på Skansen, Riksdagens öppnande och Så ska det låta. 

För den svenska publiken fick Tuva sitt stora genombrott som Lena i Så som i himmelen, och nu blir det Änglagård på samma scen. 

@tuvablarsen

Tommy Körberg ÄG Skådespelare 1080x13509

Tommy Körberg - Gottfrid Pettersson

Efter fyra dygn i respirator och månader av återhämtning är det inget annat än ett mirakel att Tommy Körberg är tillbaka med full kraft på Oscarsteaterns scen.

Han spelar rollen som Gottfrid Pettersson – även det en man som vill ta vara på livet.

–Det ska bli roligt att få göra denna roll. Det handlar om att göra honom trovärdig så att publiken känner för honom.

Sjung tills du stupar! är titeln på Tommys memoarer från 2012, och han lever som han lär. 2022/2023 har han turnerat med Grand Finale där han tar publiken med genom sin gedigna karriär, från Svea Hund med HasseåTage till Så mycket bättre med Benjamin Ingrosso (som för övrigt kallar Tommy ”pappa”).

Ständigt aktuell som skådespelare, popartist, vissångare och musikalstjärna. 1969 fick Tommy en Grammis för Årets populärdebutant, 2021 tilldelades han Kungl. Musikaliska Akademiens medalj för Tonkonstens Främjande och 2022 förärades han Karamellodiktstipendiet och den Kungliga medaljen Litteris et Artibus.

I hyllade musikaliska monologen Lola på Cirkus Skandiascenen, efter idé och regi av Sunil Munshi, visade Tommy ytterligare en sida av sin enastående förmåga att tolka ett material. Körberg var även medförfattare till pjäsens manus. Han har fått Guldmasken för Bästa manliga musikalartist i Les miserables och Chess, sjungit duett med Celine Dion, spelat Brecht på Dramaten, och ”levt rövare” i Tage Danielssons filmatisering av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Dessutom Sound of music med Carola, och My fair lady med Helen Sjöholm, som han nu återförenas med här på Oscarsteatern i uruppsättningen av musikalen Änglagård.

Det har blivit två vinster i Melodifestivalen (hittills): Judy min vän 1972 och Stad i ljus 1988 – den senare obligatorisk sista-låt på dansgolvet bland ungdomar och studenter som sjunger tills de stupar: ”Geeee mig liiiiv, där allting fööööds påååå nyyyytttt!!” @tommy.korberg

Gustav Levin ÄG Skådespelare 1080x13503

Gustav Levin - Ivar Pettersson

I rollen som den skeptiske Ivar Pettersson, äldre bror till den mer äventyrsbenägne Gottfrid, ser vi välbekante Gustav Levin. Kompositören

Fredrik Kempe har skrivit två nummer som ska framföras av bröderna, och att sjunga duett med Tommy Körberg verkar oroa Gustavs omgivning mer än honom själv.

–När vi sågs inför repetitionerna tänkte jag att Tommy kändes som ”vem som helst", men när jag berättar för andra vad jag ska göra i Änglagård förstår jag hur stor han är. Folk undrar hur det ska gå att sjunga duett med GUD.

Gustav är född 1952 och utbildad på scenskolan i Stockholm. Han har varit engagerad vid bl.a. Riksteatern, Norrbottensteatern, Turteatern samt Uppsala Stadsteater där han ingick i den fasta ensemblen i nästan 30 år. Där spelade han Trigorin i Måsen, Manders i Gengångare, Edgar i Dödsdansen, Carlsson i Hemsöborna samt Gajev i Körsbärsträdgården för att nämna några.

Han har även medverkat i ett 40-tal filmer och tv-serier, bl.a. Träpatronerna, Lars Molins Tre kärlekar och Skärgårdsdoktorn.

2019 var Gustav med i teaterkomedin Trassel som regisserades av Edward af Sillén på Krusenstiernska gården i Kalmar och 2021 medverkade han på Oscarsteatern i teaterföreställningen Rain man med bland andra Robert Gustafsson och Jonas Karlsson.

Fredrik Lycke ÄG Skådespelare 1080x13502

Fredrik Lycke - Axel Flogfält

Ett av skådespelaren och musikalartisten Fredrik Lyckes bästa minnen från Oscarsteatern var när han själv satt i publiken.

Som ung hoppfull musikalälskare såg jag Phantom of the opera med Mikael

Samuelsson, det var magiskt!

Några år senare utexaminerades Fredrik från Teaterhögskolan i Göteborg och sedan dess har han medverkat i en rad musikaler, operetter och teateruppsättningar.

Han har haft rollen som Henry Higgins i My fair lady på GöteborgsOperan, Mackie Kniven på Folkoperan, spelat både Phoebus och Quasimodo i originaluppsättningen av Glöckner von Notre Dame i Berlin, spelat Daniel i Så som i himmelen på Malmö Opera och jobbat på teatrar runt om i Sverige såsom Riksteatern, Parkteatern, Pusterviksteatern och Folkoperan för att nämna några.

Som del i den fasta ensemble på Stadsteatern/Kulturhuset har han bland annat gjort rollen som Berger i Hair, Amos Hart i Chicago, Jan Lindeman i Donna Juanita, Riddar Kato i Mio, min Mio, Robert Karl-Oskar Broberg i Roberts Broberg- och dalbana. Pjäser som Lycka (Tjechovs Platonov), Min fantastiska väninna, Orestien m.fl.

På tv har han setts i serierna För alla åldrar, Tsunami, Knutby och Thunder in my heart, m fl, och utöver det medverkat i tv-produktioner som Allsång på Skansen och Sing-A-Long. Fredrik gör dessutom röster i animerade filmer.

Sofia Pekkari ÄG Skådespelare 1080x13508

Sofia Pekkari - Eva Ågren 

När klasskamraterna mimade framför spegeln till Spice Girls-låtar, mimade Sofia Pekkari till scener i Änglagård. Bl.a. med hennes kompis Alexander.

– Vi var väl en 13–14 år, och Alexander var en j***l på att imitera Viveka! Vi har inte hörts på nästan 20 år, men när jag skrev på Instagram att jag skulle vara med i Änglagård var han en av de första som hörde av sig, och genast skrev repliker ur filmen. 

Så Sofia är minst sagt förberedd att ta sig an rollen som Eva Ågren, som spelades av Ing-Marie Carlsson i filmen.  

Som del av Dramatens fasta ensemble har Sofia spelat klassiska roller som Julia i Romeo och Julia, Viola i Trettondagsafton, Irina i Tre systrar, Miranda i Stormen och Judith i Dödsdansen, och nu senast i musikföreställningen M/S Tiamantti. 

Genom åren har Sofia synts på andra scener för sång och musik, bl.a. i Hjälp sökes på Orionteatern, Håkan Hellström-musikalen Kärlek skonar ingen på GöteborgsOperan och Så som i himmelen här på Oscarsteatern. 

På film och tv har Sofia varit med i Kniven i hjärtat, Möbelhandlarens dotter, Wallander, Morden i Sandhamn, De dagar som blommorna blommar samt Cold courage, för att nämna några. 

@sofia_pekkari_jobbar

Martin Stocke Mathiesen ÄG Skådespelare 1080x13506

Martin Stokke Mathiesen - Mårten Flogfält 

Det var en upplevelse på Oscarsteatern som fick Martin Stokke Mathiesen att lämna Norge och satsa på en musikalkarriär i Sverige. Nu gör han debut på samma scen i rollen som Mårten Flogfält.

–Jag var inte en kille som grät på bio eller teater, men nånting bara lossnade i mig då jag såg musikalen Så som i himmelen. Jag insåg att jag behövde komma in i den svenska musikteaterbranschen, och är så himla tacksam för den Martin jag blev som vågade satsa och drömma stort! 

Martin är född 2000 och började tidigt med att spela piano och sjunga, och fortsatte med det på gymnasiet. Under 2019 studerade han ett år musikalinriktning vid Romerike Folkhögskola i Norge, men efter upplevelsen på Oscarsteatern sökte han sig till musikalprogrammet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg där han studerade 2020–2023.  

2022 medverkade Martin i den nyskrivna ungdomsmusikalen Pojkarna på HSM i Göteborg. Han spelade tre manliga huvudroller i musikalen Tre kvinnor av Kolja Schallenberg på Forsviks Bruk i Karlsborg samt Joey i musikalen Sister act i Oslo.

Tillsammans med två kollegor har Martin skrivit och komponerat den nya musikalföreställningen Tre apor.  

@martinmathiesen_

Per Svensson ÄG Skådespelare 1080x13507

Per Svensson - Prästen Henning Collmer

Det må vara första gången som Per Svensson står på Oscarsteaterns scen, men Vicky von der Lancken känner han till mer än väl från flera somrar på Krusenstiernska

teatern i Kalmar, Lögn i helvete på Vasan, China och Lorensbergsteatern samt från Robert Gustafssons 25-årsjubileumsrevy på Rondo och Cirkus.

–Jag har fått uppleva så mycket roligt i hennes produktioner. Ett gott skratt förlänger livet heter det ju, och Vickys insats för den svenska folkhälsan kan inte nog framhållas.

Och Pers briljanta tolkning av den välvillige, om än lite tafatta prästen Henning Collmer kommer garanterat att verka välgörande för publikens hälsa.

Per är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och ingår i Dramatens fasta ensemble där han gjort ett 40-tal roller. Lika många har det hittills blivit på film och tv, bland annat som kriminalinspektör Jarnebring i Leif GW Perssons trilogi En pilgrims död och Den döende detektiven. Han har även medverkat i Beck, ABBA – Our last video ever, julkalendern Håkan Bråkan och mycket annat.

Privatteaterpubliken har också kunnat se honom i Bullets over Broadway på Göta Lejon.

@persvenssons

Denny Lekström ÄG Skådespelare 1080x1350

Denny Lekström - Advokat Ragnar Zetterberg

I Änglagård spelar Denny Lekström den korrekta advokaten Ragnar Zetterberg, men privat är det en annan av karaktärerna som han känner igen sig i.

–Precis som Mårten går jag mest och låtsas att jag är vuxen tills nån kommer på mig!

Det kanske hänger ihop med att Denny påbörjade sin teaterbana redan som sjuåring och spelade ett antal barnroller under sin uppväxt. Efter yrkesutbildning på balettakademin i Göteborg spelade han titelrollen i Peter Pan på Lisebergsteatern och medverkade i Östgötateaterns produktion av Chicago där han spelade den kvittrande sopranen Mary Sunshine.

Denny har även spelat Bert i Mary Poppins, Dr Galén i Next to normal, Karantänmästaren m.fl. i Ett drömspel, Chip i On the town, Bobby i Crazy for you, Riff i West Side story och Bobby Lee i den brittiska pjäsen Bluebird, för att nämna några. Här på Oscarsteatern har han setts i Oscarsrevyn och Gentlemannen.

2019 medverkade han i musikalfilmen En del av mitt hjärta, baserad på musik av Tomas Ledin, med bland andra Malin Åkerman och Jonas Karlsson i rollerna.

US Zac Paulin