Dreamgirls - Biografier

Biografi Laila

LAILA ADÈLE

upptäcktes av Peter Swartling och album-debuterade med Laila Adèle 2001. Senaste singeln Here I Am kom ut 2023. 2006 tävlade hon i Melodifestivalen med soul/funky låten Don´t try to stop me. Året efter musikal-debuterade hon med Little Shop of Horrors i Göteborg / Malmö. Sedan dess har hon bl.a. spelat i Hairspray på China, Legally Blonde på Nöjesteatern, Malmö, Miss Saigon på Malmö Opera, Cabaret på Malmö Stadsteater och Äppelkriget samt Tysta Maria på Helsingborgs Stadsteater.

Första musikal-huvudrollen kom när Laila spelade Lucy i Jekyll & Hyde på Malmö Opera. Hon var sidekick till Tomas Ledin i hans show Skarpt Läge på Cirkus i Stockholm och Rondo i Gbg. 2022-23 spelade hon Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar på Dalhalla. 2019 sjöng Laila in den svenska versionen av ledmotivet till Lejonkungen -En värld full av liv. Hon dubbar även film - bl.a. Disney-huvudrollen som draken Sisu i Raya och den sista Draken.

Dreamgirls Janice

JANICE KAVANDER

Hennes debutsingel Don’t Need To 2016 ledde till Grammisnominering för årets nykomling! Året efter utsågs hon av Dagens Nyheter till 2017 års stjärnskott. 2018 släpptes hennes rosade debutalbum. Sin musik har hon framfört på scener och i TV-program som Nobelpriset, P3 Guld, Guldbaggen, Allsång på Skansen, idrottsgalan och Victoriadagen. 2022 gjorde hon musikaldebut i Benke Rydmans uppsättning av Jesus Christ Superstar som Maria Magdalena - och 2023 som Nina i Rydman/Åsa Lindholms nyskrivna original-musikalproduktion The One.

Samma år släppte Janice tre singlar som blev Grammisnominerrade för årets R&B/soul. Janice spelade en av huvudrollerna i Netflix-serien om Spotify, The Playlist, där hon också sjöng egenskriven musik. Hon har bl.a. sjungit duett med Sabina Ddumba till förmån för Röda Korsets arbete för kvinnors utsatthet i krigs- och konflikt-områden - och tillsammans med Ddumba & Molly Hammar vid Grammisgalan. I höst står Janice för första gången på Chinateaterns scen i drömrollen som Deena Jones!

Dreamgirls Mary

MARY N´DIAYE

har de senaste 12 åren varit lead-sångare i RnB/ Funk-bandet Blacknuss. Som 19-åring pluggade Mary till musikproducent och låtskrivare på Musikmakarna i Örnsköldsvik. Samma år tecknade hon sitt första publiceringsavtal som låtskrivare på BMG Chrysalis. Några år senare fick hon artistkontrakt med Universal Music. Mary har bl.a turnerat med världsstjärnan Akon - och varit sign:ad som artist på hans skivbolag. Idag driver Mary egna skivbolaget RockAfrick Records. Hon har även studerat modedesign och sömnad vid Tillskärarakademin.

Med stort intresse och engagemang för hållbart mode designar och syr hon upp scenkläder till sig själv och andra artister. Hennes senaste kollektion SUTURA visades upp vid den internationella modevisningen Fashion Weekend Gambia 2023. Där gick Marys kreationer under namnet DIAYE. 2023 debuterade Mary som musikalartist i HAIR på Göta Lejon - där hon bland annat sjöng det klassiska öppningsnumret Aquarius. Förutom Marys arbete på livescenen har hon gjort sig ett litet namn som röstskådespelerska i olika filmer och serier. En av hennes senaste roller är huvudrollen i den musikaliska storsuccén Thelma The Unicorn som tagit sig till Sveriges top 10 mest streamade filmer på NETFLIX. Kuriosa; Mary tävlade i Melodifestivalen 2013 med hitlåten Gosa.

Dreamgirls Alexander

ALEXANDER LARSSON

spelar 2023 - 24 Tolouse Lautrec i Chinateaterns stora musikal-succé Moulin Rouge! - The Musical. För den rollen har han belönats med Broadway World Swedens pris för bästa biroll i musikal/pjäs. I höst tar han klivet från Paris-bohemer till 1960-70-talets Detroits musikvärld. Dreamgirls blir hans åttonde musikal på Chinateatern. För första gången gör han en huvudroll i en musikal när han spelar managern och skivmogulen Curtis Taylor Jr. Alexander säger:

-Jag längtar! Det är en absolut drömroll för mig. Jag såg filmen (med Beyoncé och Jamie Foxx) när den kom 2006 och älskade den. Alexander var 12 år när han scen-debuterade i lokala teatergruppen Jätbols Flygande Teater i halländska Harplinge. Efter teaterlinjen vid Sturegymnasiet i Halmstad utbildade han sig vid Balettakademiens treåriga musikalutbildning i Stockholm. Alexander har arbetat som musikalartist i över 20 år och spelat i musikaler som Hairspray, Dirty Dancing, Flashdance, The Book of Mormon, Ghost och En Värsting till Syster.

Dreamgirls Peter

PETER GARDINER

gör nu comeback på Chinateatern där han senast spelade i The Book of Mormon. Peter tillhör Stockholm Stadsteaters fasta ensemble. Där har han senast spelat Kapten von Trapp i Sound of Music 2021, musikteaterföreställningen Alltid vara vi 2023 - och absurda komedin Att vara eller inte vara på Soppteatern 2024. I TV-rutan har publiken sett honom i bl.a. Filip & Mona, Det som göms i Snö, Topdog, Äntligen med Lorry-gänget - och Sanningen. Medverkar i långfilmen Strul med premiär 2024.

Peter började dansa som barn och tävlade i street- och disco-dans. Parallellt med utbildningen på Balettakademien jobbade han med krogshower. Efter examen 1982 arbetade han i ett balettkompani som turnerade Sverige och Europa runt. Peter medverkade i Cirkus Cirkörs uppsättning av Romeo & Julia på Dramaten, spelade titelrollen i Romateaterns Othello och har spelat musikaler och pjäser på Parkteatern, Göteborgsoperan, Uppsala stadsteater samt Folkoperan. Gör svenska röster i Netflix- och Disney-filmer.

Dreamgirls Biografi bild - Prince

PRINCE

har sina musikaliska rötter inom soul- och rap. Som 13-åring flyttade han till Sverige från Zimbabwe. Utbildade sig inom musik på Kulturama och Fryshuset. Under 8 år sjöng han i prisbelönta Tensta Gospel Choir. Där utvecklade och fördjupade han sin sång - precis som flera andra stora artister gjort genom åren; Seinabo Sey och Sabina Ddumba bl.a. Sedan 2014 har Prince skrivit musik för, och turnerat med, legendariska soulbandet Blacknuss. Våren 2023 släpptes hans egen Förlorad med orden:

Vill dedikera denna EP till alla som varit med mig under mina år i detta vackra land Sverige. Här upptäckte jag min talang för musik och fick möjlighet att dela med mig av min gåva. Till Chinateatern kommer Prince i höst närmast från sin musikaldebut-roll som Hud i Hair under 99 föreställningar på Göta Lejon i Stockholm samt på Sverige-turné. Här i Dreamgirls axar han rollen som James ”Thunder” Early.

Dreamgirls Christopher

CHRISTOPHER LEHMANN

är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Nu korsar han Berzelii Park från Dramaten till Chinateatern och Dreamgirls. På Dramaten har han senast spelat Federico Garcia Lorca i YERMA - och bl.a. succéföreställningen ARV, Angels in America, musikalen Cabaret, Europeana och Den omättliga vägen. 25 april har han premiär med nyskrivna Dramaten-föreställningen 77 meddelanden till framtiden där han spelar med bl.a. Elin Klinga och Nina Zanjani.

Christopher har tidigare medverkat i Sherlock Holmes - det vita hjärtat på Stockholms stadsteater/Skärholmen, Den svenska sonen med Riksteatern och sina egenskrivna monologer Drömmaren på Stockholms Dramatiska Högskola, Unga Klara samt Stora teatern i Göteborg - och Fucked Up på Teatern under bron. Han hörs ofta som ljudboksinläsare - och som röstskådespelare har han medverkat i produktioner som Pojkmottagningen och Sebastian Herlows försvinnade på Sveriges Radio. TV- publiken har upplevt Christopher i serier som t.ex. Labyrint, Monstrets hjärta (SVT & norska NRK) och EAGLES.

Dreamgirls Minou

MINOU DEILERT

är skådespelare, dansare och artist. Med sin roll i Dreamgirls återvänder hon nu till Chinateatern, där hon spelade sin allra första musikal - Saturday night fever 2021 - 22. Sedan dess har hon medverkat i A chorus Line på Stockholms Stadsteater, där hon nu under hösten -23 och våren -24 spelar i Matilda the musical. Sommaren 2024 väntar musikalen We Will Rock you tillsammans med Sarah Dawn-Finer, Viktor Norén och Anton Ewald på Dalhalla samt Sverigeturné.

Minou är utbildad vid House of Shapes 4-åriga dansarlinje i Stockholm och på Dana Foglia Dance Intensive Program i Los Angeles 2018 och 19. För TV har Minou medverkat i program som Melodifestivalen, Allsång på Skansen och Stjärnornas stjärna. Hon dubbar filmer för Netflix och Disney+ och är aktuell i ungdomsserien Hålla Andan i regi av Molly Nutlet för TV4Play och Cmore.