Tillbaka till nyhetsarkivet

Humorproffsen: Våga garva i din relation

https://showtic.se/content/uploads/2017/08/annika-och-thomasfotoanna-reljanovicweb-4000x2785.jpg

Om ett gott skratt förlänger livet, kan humor då råda bot på en relation som verkar alltmer uppslukad av vardaglig tristess? I höst spelar Annika Andersson och Thomas Petersson i den skruvade relationskomedin Minns du mig på Lisebergsteatern. Här avslöjar skådespelarduon sina bästa humorknep i vardagen.

Hur kan man fortsätta skoja med varandra i en lång relation?

Annika:
–Humor är ju väldigt viktigt. En relation utan humor låter katastrofalt. Det är inte så att man måste gapskratta åt varandra. Men när det skiter sig, så kan det hjälpa med ett humoristiskt öga till livet i stort.
Thomas:
–Det bygger på att man har samma humor. Det finns ju hundra sätt att missförstå varandra. Jag vet exempel på långa relationer där man har en rätt rå jargong. Utifrån kan det uppfattas hårt, men det funkar ju för dem. Lätt för någon utomstående att missbedöma den jargongen. Men det passar ju dem.

”Jag har aldrig varit med om så stort intresse för ett ämne i en fars eller pjäs.”

I föreställningen Minns du mig följer vi ett par som tappat gnistan – hur lyckas ni göra det humoristiskt och vad är det som gör en trasig relation så kul på scen?

Annika:
–Ja, det kan vara hjälpsamt att göra humor av någon tragiskt. Våra två rollkaraktärer är två helt vanliga människor. Därför är igenkänningen stor. Visst är det lite skruvat men jag hoppas att man ska förstå och tycka om min och Tomas rollkaraktär.
Thomas:
–Vi hoppas ju att ingen går härifrån och vill skilja sig. Det är väldigt mycket kärlek i den här storyn. Förhoppningsvis känner man ”vi har det i alla fall inte så illa – det vi har är ju fantastiskt”. Jag tror det kommer tilltala många och att folk kommer garva åt sig själva.

Tar vi saker på för stort allvar i vår relation?

Annika:
–Det finns en komisk vinkling i de flesta situationer. Allt är inte så himla dödsallvarligt. Humor kan vara ett förlösande verktyg och i en relation hjälper det ju då om man har samma humor.
Thomas:
–Det är lätt att glömma bort och lägga ner allt det lekfulla i en relation. Man ska aldrig tveka på att överraska sin partner. Om överraskningen sedan tas emot dåligt, då är det den andras problem. Sen behöver det liksom inte kosta någonting. Bre 4 mackor och fyll en termos – det kan bli bra minnen av det ändå.

SNABBFAKTA
Minns du mig? - En komedi om kärlek förevigt/givet.

När? 22 sep - 2 dec, 2017

Var? Lisebergsteatern, Göteborg

Hur? En komedi med Annika Andersson, Thomas Petersson, Joanna Ericsson och Robin Stegmar på scen.

”Bestäm dig – nu ska vi inte prata om något tråkigt.”

Finns det något som heter manlig och kvinnlig humor?

Annika:
–Vad är kvinnligt och vad är manligt egentligen? Jag tycker de är väldigt vagt. Jag känner kvinnor som är lika den manliga karaktären i Minns du mig och tvärtom.
Thomas:
–I standuppen tar jag till väldigt många skämt som kommer hemifrån. Manligt och kvinnligt, könsroller – Ibland finns det de som tycker att det bara är könsstereotyper. Men vi känner ju igen oss i detta och har man lite distans till sin könsroll och relation, då tycker man att det är kul. Min fru, hon är väldigt direkt och jag är den som går och analyserar saker där hemma. Hon får då påminna mig att nu går du runt och tjurar.

Är det viktigt med vardagshumor?

Annika:
–Oftast är det vardagsbestyren som tar över allt. Livet är ett slags projekt som ska styras och föras framåt på ett någorlunda bra vis. Kanske bra då att gå ur bubblan och bara sätta sig ner och prata, ett gammalt råd som faktiskt funkar. Hitta på nått kul på tu man hand, käka ihop. Så bestämmer man sig, nu ska vi inte prata om något tråkigt.
Thomas:
–Absolut. Men ibland måste man leta upp vad problemet är först, och sen lösa det. Inte först garva åt det, då förvärrar man saker. Jag och min fru kan garva åt grejer, typ – vi ska inte hamna i den här fällan igen.

Läs mer om föreställningen

Har du en fråga om Showtic?

Då kan du ställa den direkt till vår kundtjänst.
Vi besvarar din fråga inom 48 timmar.