Publicerat 27 juni, 2024

banner imagebanner image

Korvfabrikören - Peruker, löständer och mustascher på vift

I år spelas den 28:e föreställningen på Vallarnas Friluftsteater. Teatern grundades 1995 av Krister Classon från Stefan & Krister tillsammans med Bosse Andersson från 2Entertain. Idag är Vallarnas Friluftsteater ett populärt resmål som lockar tusentals människor under hela sommaren. Möt Tiina Bengtsson i sitt arbete bakom Korvfabrikören.

Något som också är helt fantastiskt är att i över 25 år har Tiina Bengtsson jobbat med mask och peruk på buskisproduktionerna på Vallarna. Tiina beskriver känslan inför varje uppstart av en ny buskisföreställning, ”-som att åka till sin sommarstuga och öppna upp inför våren.  En varm och familjär känsla.” 

Tiina har jobbat med allt från Tomas Ledin, Mamma Mia - The party, Galenskaparna, Falkensbergsrevyn och produktioner på Lorensbergsteatern i Göteborg. Tillsammans med Marianne Lunderquist, som jobbar med kostym på Vallarna, har Tiina ett nära samarbete. De har varit ett tight team under alla år och vet hur man skapar den perfekta kombinationen mellan mask/peruk och kostym. 

Innan alla skådespelare börjar repetera manus så pågår skapande av de olika karaktärerna tillsammans med regissören Niklas Holtne. Vallarnas scen är stor så det krävs en tydlighet mellan de olika karaktärerna så att de sticker ut på scen. Exempelvis att det är olika färger på peruker. 

När säsongen väl är i gång så sätter skådespelarna dit mask och peruk själva. Man förbereder exempelvis sina olika mustascher med tejp så det snabbt och lätt kan sättas på mellan bytena. Bakom scenen på Vallarna är det väldigt trånga utrymmen, så trångt att de där fint uppradade mustascherna klistrar sig lätt fast på andra saker än där det är tänkt. Tiina har hittar mustascher på alla möjliga ställen, så som till exempel i grusgången utanför scenen och i andras peruker.  

banner imagebanner image

Kan du berätta någon rolig anekdot från alla de föreställningar du har varit med om? 
”När Stefan Gerhardsson spelade i buskisen Åsa-Nisse och skulle spela hans karaktär både gammal och ung så använde han dubbla peruker och valde att ha den ena peruken klar under den andra, eftersom det gick snabbare än att byta mellan. Det blev riktigt svettig." 

"Ett annat tillfälle var när Micke Riesebeck skulle ha pottfrisyr under ”Barnaskrik och Jäkelskap”. Mikael var emot att ha en peruk för det blir så väldigt varmt. Så då valde Mikael att istället klippa sitt eget hår som sin karaktär skulle ha det. Men det beslutet resulterade ju då i att pottfrisyren var ju kvar även när han var privata Micke, så han fick gå i keps. I tre hela säsonger!” berättar Tiina.  

Har du någon favoritkaraktär? 
”Ja, många! Men helheten under Skrot, Hopp och Kärlek med 60-tal och Rockabilly tyckte jag mycket om att göra. Det var under Skrot, Hopp och Kärlek som jag äntligen kunde ge Annika Andersson en mörk peruk! Vi hade provat det tidigare år men det slutade alltid med att det blir en blond ändå. Men den här gången kändes det äntligen rätt! Annika brukar komma hit och så provar vi olika peruker och löständer och hittar nya karaktärer. Peruker är viktiga för att omvandlas till sin karaktär - det blir knasigt direkt." 

Vad är roligast med ditt jobb? 
”Att man umgås och träffar människor i alla åldrar. Och på Vallarna är det så befriande, jag har skrattat så mycket under åren. Man har respekt för varandra, de har blivit ens nära vänner vilket resulterar i ett fantastiskt samarbete.” 

Årets föreställning på Vallarnas Friluftsteater heter Korvfabrikören och spelas av ett gediget gäng buskisskådespelare.

Boka biljett

banner imagebanner image

korvfabrikören Vallarna

Korvfabrikören

Vallarnas friluftsteater, Falkenberg · 26 juli - 7 dec.

Vallarnas Frilutftsteater

30 juni - 11 aug 2024

Turné

27 sep - 7 dec 2024