Svensk filmklassiker iscensätts: Änglagård blir musikal i höst

Publicerat 23 feb, 2023
Foto: Mats Bäcker

Trefaldigt Guldbagge-belönad och över en miljon biobesökare. Nu blir Änglagård musikal. I huvudrollerna bl.a. Helen Sjöholm, Tommy Körberg, Tuva B Larsen och Lindy Larsson. Urpremiär 10 september på Oscarsteatern i Stockholm.

VICKY NÖJESPRODUKTION

Vicky och Johan von der Lancken, som framgångsrikt producerade musikal på Kay Pollaks Så som i himmelenöverför Colin Nutleys berättelse till teaterscenen. Fredrik Kempe skriver musiken. Edward af Sillén kommer att regissera samt skriver manus, denna gång tillsammans med Daniel Réhn.

Precis som i filmen börjar musikalens uppslukande historia med ett dödsbesked som blir startskottet för Fannys jakt på sina rötter. Tillsammans med sin trogna, extravaganta följeslagare Zac lämnar hon nattklubbslivet i Berlin för att ta sig hem till den lilla byn Yxared, belägen djupt inne i de västgötska skogarna. Deras storslagna entré i det lilla samhället blir en kulturkrock som rör upp känslor hos byborna, och gamla hemligheter stiger upp till ytan. Men det blir också möten och kärlek som skapar nya, livslånga band. 

Utanförskap och tillhörighet är teman som Änglagård baseras på. Den starka berättelsen och det rika persongalleriet gjorde filmen omåttligt populär för 30 år sedan. Änglagård hyllades av kritikerna och är en av de största publikframgångarna i svensk filmhistoria. 1,14 miljoner svenskar såg filmen på bio  
och 1993 belönades den med tre Guldbaggar: bästa film, bästa regi (Colin Nutley) och Ernst Günther (specialbagge för kreativa insatser). Colin Nutley nominerades också för bästa manus och Helena Bergström för bästa kvinnliga huvudroll. 

I rollen som Fanny ser vi Tuva B Larsen som ser fram emot att återvända till Oscarsteatern när Vicky och Johan von der Lancken åter iscensätter en filmklassiker. Som Lena i musikalen Så som i himmelen fick norska Tuva sitt stora genombrott i Sverige. – Jag hoppas jag ska vara lite mindre nervös denna gång, nerverna var nästa utanpå då. Det är första gången Lindy och Tuva möts på scen men redan första mötet lugnade. – Jag kände mig direkt trygg med Lindy, ser så mycket fram emot att få göra denna resa tillsammans med honom och den fantastiska ensemblen.  
– Lindy Larsson har en stark anknytning tillÄnglagård och Rikard Wolffs tolkning av Zac, som präglat hans liv. – Filmen slog ner som en bomb i mitt tonårshjärta. Det var första gången jag såg en queer huvudkaraktär i en svensk film. Lindy var senare med och gjorde sin filmdebut i Änglagård: tredje gången gillt och kände Rikard Wolff personligen.   

Redan för fyra år sedan växte idén fram hos producenterna Vicky och Johan von der Lancken, Edward af Sillén och Fredrik Kempe kring att iscensätta ännu en filmklassiker.  
– När gänget bakom kom på att det var just med Änglagårdvi ville följa upp succén Så som i himmelen, fick alla i rummet gåshud, säger exekutiva producenten Vicky von der Lancken som nu är otroligt glad att äntligen kunna berätta om projektet. Musiken och sångtexterna komponeras av Fredrik Kempe. – Änglagårdhar både tårar och skratt, många känslosvängningar och mycket musikdramatik. Det finns toner och sång i berättelsen, säger Fredrik.  

Änglagårds producent Johan von der Lancken känner sig stolt över att få stå bakom ännu en nyskriven musikal. – Att satsa på musikal och dessutom originalmusikal är ju att utsätta sig för en onödigt stor ekonomisk hjärtattacksrisk, säger Johan med ett leende. – Vi älskar dock det här och vi är såå glada över att kunna sammanföra alla dessa fantastiska kreatörer och skådespelare och återigen skapa ett svenskt originalverk. Med det fantastiska publikmottagande Så som i himmelen fått har modet hos producenten ökat något. Och visst hoppas både Vicky och Johan på att även Änglagård, efter att den svenska publiken fått första tjing, ska gå på utländsk export.   

Det var Vicky som fick med Colin Nutley på noterna. Colin hade vid flera tillfällen under åren blivit approcherad av andra aktörer gällande rättigheterna att få iscensätta Änglagård. Först när frågan kom från Vicky och Johan kändes det rätt att svara ja. – Det är inte bibeln, det är dags att släppa taget, säger Colin.  

Edward af Sillén har skrivit manus tillsammans med Daniel Réhn (de skrev även filmerna ”Medicinen” och ”En underbar jävla jul” till Colin och Helena) och Edward ska regissera Änglagård. – Vi har jobbat med det här projektet i över fyra år, och nu ska det äntligen få se dagens ljus. Det känns underbart. Och lite läskigt förstås, det är stor press eftersom filmen ligger så nära mångas hjärtan. Men skräck och ångest är också bra drivkrafter, säger Edward. – Just nu så bara längtar jag in i repsalen för att tillsammans med detta fantastiska gäng skådespelare försöka överföra filmens magi till livescenen.

Helen Sjöholm och Tommy Körberg återförenas på Oscarsteatern scen där de senast sågs tillsammans 2008 i musikalen ”My Fair Lady”. I Änglagård spelar Helen Rut, en stram kvinna med mycket att förlora. I filmen gestaltades rollen av Viveka Seldahl, – Det ska bli en ära att axla Vivekas rollfigur , det känns både lustfyllt och utmanande, säger Helen. Tommy Körberg spelar Gottfrid (Ernst Günther i filmen) vars stillsamma pensionärsliv skiljer sig från Tommys, som efter några år av sviktande hälsa är tillbaka på scenen i full sving. – Det ska bli roligt att få göra denna roll. Det handlar om att göra honom trovärdig så att publiken känner för honom, säger Tommy. Rollen som Gottfrids bror, Ivar, spelas av Gustav Levin. Till bröderna har Kempe skrivit två egna låtar.

Medverkande

Rut - Helen Sjöholm (I filmen: Viveka Seldahl)

Axel - Fredrik Lycke (I filmen: Sven Wollter)   

Fanny - Tuva B Larsen (I filmen: Helena Bergström)

Zac- Lindy Larsson (I filmen: Rikard Wolff)

Gottfrid - Tommy Körberg (I filmen: Ernst Günther)

Ivar - Gustav Levin (I filmen: Tord Peterson)

Mårten - Martin Stokke Mathiesen (I filmen: Jakob Eklund)

Eva - Sofia Pekkari (I filmen: Ing-Marie Carlsson)

Pastorn - Per Svensson (I filmen: Reine Brynolfsson)

Advokaten - Denny Lekström (I filmen: Peter Andersson) även us Zac

Övriga/ensemble: Hjalmar Freij (us Mårten), Jonas Schlyter (us för Axel), Joakim Jennefors (us för Gottfrid), Caroline Gustafsson (us Fanny), Cecilia Wrangel (us Eva), Jenny Holmgren (us Rut), Rolf Christianson (us Ivar), Tord Hansson (us Adv Zetterberg/Pastor Collmer), Therese Anderson Lewis, Emilia Brown, Hanna Ulvan samt Petter Mario Skoglund.

Regi - Edward af Sillén

Kompositör & sångtexter - Fredrik Kempe

Manus - Edward af Sillén & Daniel Réhn

Musikarrangör - Karl-Johan Ankarblom

Koreograf - Per Magnus ”PM” Andersson

Scenograf - Lars Östbergh

Kostymdesign - Annsofi Nyberg

Mask- och perukdesign - David Julio

Ljusdesign - Mikael Kratt

Ljuddesign - Oskars Johansson

Kapellmästare - Johan Siberg

Producent - Johan von der Lancken, Vicky Nöjesproduktion

Exekutiv producent - Vicky von der Lancken, Vicky Nöjesproduktion

Medproducent - Bosse Andersson, 2Entertain

Upphovsman - Colin Nutley

Biljetterna släpps den 28 februari 2023 på Showtic.se

2Entertain part of Moment Group

Kontaktperson

Magnus Stråberg

PRmagnus@straberg.seNyckelord